Mijn looptechniek

Ik ben een voorvoetlander. Ik denk dat het landen op de voorvoet beter is dan het landen op de hak. Ik persoonlijk heb hele goede ervaringen met deze manier van lopen; ik immers al jaren zonder blessures. Maar hoe doe je dat nu precies; lopen op je voorvoeten?

De bal van je voet, aan de binnenkant onder de grote teen, is de natuurlijke plek om op te landen. De bal van de voet is daar namelijk voor gemaakt. Het landen op de bal van de voet gaat het gemakkelijkst, als je de tenen tijdens het lopen iets optrekt. Daardoor ontstaat er ook ruimte om af te wikkelen naar je grote teen. Die afwikkeling, hoe kort ook, zorgt voor een goede afzet.

Ik loop vlak, dat wil zeggen, dat ik mijn knieën zo weinig mogelijk optil. Dit vraagt wat gevoel en wat concentratie. Er moet wel een zweefmoment blijven (beide voeten van de grond) en de landing van de voet moet wel zodanig van boven komen, dat er geen wrijving tussen de schoen en de ondergrond ontstaat. De stappen moeten klinken als “tjak,tjak” en niet als “shhhh, shhh”. Het is dus zoeken naar het optimum van vlakheid en rendement. Typisch iets waar je tijdens de 500 meter check op kunt letten.

Als je begint met hardlopen, is het advies om direct met voorvoetlanden te beginnen. Ben je haklander, en heb je daardoor vaker blessures, overweeg dan om over te stappen naar voorvoetlanding. Doe dit wel gefaseerd. Voorvoetlanding vraagt wat meer van de kuitspieren dan haklanding, dus de kuitspieren moeten wel getraind worden. Het is een goed idee om het beginnersschema daarvoor te gebruiken. In plaats van wandelen en lopen, doe je dan haklanden en voorvoetlanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.