Lager…..,lager!….nog lager!

Naarmate je verder loopt, wordt ontspanning steeds belangrijker. Dit geldt in het bijzonder voor de schouders. Hardlopers hebben de neiging om de schouders op te trekken. De handen bevinden zich vaak op borsthoogte. Daar is niets mis mee, want op die manier kun je een goede impuls geven en aan snelheid winnen.

Ho, wacht even, dit is een blog over duurlopen. Stel dat je een duurloop van vier uur doet met opgetrokken schouders. Ik verzeker je dat je dan de rest van de week spier- en nekpijn hebt.

Duurlopers gebruiken de armen uitsluitend voor het evenwicht. Duurlopen doe je vanuit de ontspanning, anders houd je het niet vol. Ontspanning begint met de schouders. Dat gaat als volgt tijdens het lopen:

  1. Trek je schouders iets naar achteren, maar niet zover dat er spanning op komt. Dit is om de longen ruimte te geven.
  2. Je armen breng je in een hoek van ongeveer 30 graden (begin met 90%, dan de onderarm naar beneden bewegen tot 45% en dan nog iets verder)
  3. Tijdens de uitademing breng je de schouder omlaag.
  4. Tijdens de volgende uitademing breng je de schouders nog lager.
  5. Tijdens de volgende uitademing breng je de schouders nog lager!

Als het goed is bevinden je handen zich nu op of onder heuphoogte. Je zult merken dat er geen spanning meer op de nek en de schouders zit.

Houdt je handen met de palm naar beneden en probeer je evenwicht te bewaren door als het ware te steunen op een denkbeeldige wandelstok. Het zou zo moeten zijn dat je in gedachten een balletje op de rug van je hand legt en dat deze er voor je gevoel niet van af rolt.

Het ontspannen van de schouders is één van de checks die je kunt doen bij de 500 meter check.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.