I like the sound of silent shoes

Duurlopen staat gelijk aan low impact lopen. Het doel is immers om, met zo weinig mogelijk inspanning en zo weinig mogelijk belasting van spieren en gewrichten, zo ver mogelijk te komen.

Als duurloper probeer je daarom te lopen op souplesse en niet op kracht. Hoe weet je dat je op souplesse loopt? Door te luisteren naar je schoenen. Het geluid die je schoenen maken geven aan of je techniek goed is, en kunnen je helpen de techniek te verbeteren. Je communiceert dus als het ware met je schoenen. Het beste kun je met je schoenen communiceren op een schelpenpad, dan versta je elkaar het beste.

Er zijn twee zaken om op te letten: de toon en het volume.

Met de toon bedoel ik: “wat voor een geluid maken je schoenen”. In de ideale situatie is dat een heel kort geluid: tik,tik,tik,tik. Bij een slepend geluid, zoals tsjj, tsjj, tsjj, tsjj land je waarschijnlijk iets te veel voor of achter je lichaam, waardoor het contact met de grond te lang is, of je tilt je voeten net iets te weinig op. Je kan low impact ook overdrijven…

Met het volume bedoel ik de hardheid van het geluid die je schoenen produceren. Als je zo ver bent dat je loopt met het korte geluid, dan kun je proberen of je het geluid naar beneden kunt brengen. Dat kan echt! Probeer iets zachter te landen goed naar de teen af te rollen en je kuiten goed te gebruiken. Je zal merken dat je met minder impact landt, terwijl het niet ten koste gaat van je tempo.

Ik hoop dat ik nu duidelijk heb gemaakt dat je niet alleen naar je lichaam moet luisteren bij het lopen, maar ook goed moet luisteren naar je schoenen. Ik wens jullie dezelfde fijne communicatie met jullie schoenen toe, als ik vaak heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.