Loopschoenen

Loopschoenen is een controversieel onderwerp. Bij het hardlopen en duurlopen onderscheiden we twee manieren van lopen: haklanders en voorvoetlanders (waaronder ik ook middenvoetlanders schaar). Er is een soort strijd tussen deze twee groepen, waarbij men wederzijds met allerlei wetenschappelijke argumenten hun gelijk proberen te halen. Ik ben 20 jaar geleden als haklander begonnen, maar na een hoop ellende heb ik de transitie naar voorvoetlander gemaakt (over de transitie van haklander naar voorvoetlander volgt nog een blogbericht).

Je hoort vaak dat je loopschoenen bij een speciaalzaak moet aanschaffen, om de juiste schoen te laten aanmeten. Hierbij wordt rekening gehouden met afwikkeling, proneren, anti-proneren, benodigde demping en nog een aantal zaken. Dit geldt echter alleen voor haklanders!

Voorvoetlanders hoeven veel minder eisen aan hun schoenen te stellen. Eigenlijk alleen dat ze lekker moeten zitten, ruim genoeg zijn en een niet al te dikke hak hebben. Als voorvoetlander wikkel je nauwelijks af, dus hoeven de schoenen geen ondersteuning te geven, omdat pronatie of anti-pronatie alleen optreedt bij afwikkeling.

Als je nog geen ervaring hebt met hardlopen of duurlopen adviseer ik je om te proberen te beginnen als voorvoetlander. Dat is eigenlijk ook de natuurlijke manier van hardlopen. Als je met je blote voeten in het gras staat en je gaat hardlopen, dan ga je automatisch op je voorvoeten landen.

Beginnen met voorvoetlanden leidt tot minder blessures en tot minder uitgaven; je kunt immers met eenvoudige loopschoenen toe.

Er zijn trouwens ook speciale schoenen voor voorvoetlanders. Ikzelf loop op de Newton Fate II, afgewisseld met de Altra Torin 2.5. Hier hoef je echter nog niet aan te beginnen. Koop een paar eenvoudige sportschoenen en kijk of het duurlopen bevalt.

Ben je al haklander, dan loop je vast al wat langer en heb je waarschijnlijk al een paar schoenen aangemeten gekregen.

Eén gedachte over “Loopschoenen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.