Linux Mint, een aangename verrassing
Sinds kort gebruik ik op een aantal machines Linux Mint. Ik had over deze distributie al veel gelezen en was benieuwd hoe Linux Mint zich verhoudt tot het alom aanwezige Ubuntu. De conclusie is: prima!
Voor de duidelijkheid: Linux Mint is een fork (afgeleide) van Ubuntu. Dit betekent dat programma’s op dezelfde manier worden geïnstalleerd als in Ubuntu. Ook de commando’s op de command-prompt zijn identiek.
Het verschil zit hem vooral in het uiterlijk, of te wel de grafische gebruikers interface (of GUI). In Linux-land kennen we daar een aantal van. De belangrijkste zijn: Gnome, KDE en sinds kort Unity. Gnome heeft als voordeel dat het een relatief lichte GUI is, die niet al te veel van een machine vraagt. KDE ziet er gelikt uit met grafische effecten waar je u tegen zegt. Unity is de nieuwe gebruikersinterface van Ubuntu, waar de prominente taakbalk en Head Up Display (HUD) de meest opvallende zaken zijn.
Linus Mint draait onder Gnome, maar heeft een aantal praktische zaken van KDE overgenomen. Met name de indeling van het menu is “KDE-alike”. Dit betekent dat men eenvoudig een eigen menu kan maken (favorieten), terwijl met één klik op een knop ook alle geïnstalleerde toepassingen overzichtelijk gerubriceerd te kiezen zijn.
Wat vooral aangenaam verrast, is de snelheid van Linux Mint. Het opstarten en het afsluiten gaan razendsnel. Ook voelt de bediening licht en soepel aan. Ik gebruik Linux Mint nu een tijdje en ik ben behoorlijk enthousiast.
Zelf eens proberen: Klik hier