Wachtwoordkluis en digitale erfenis

De digitale wachtwoordkluizen, zoals KeepassX, zijn een handige toepassing voor het veilig houden van de eigen digitale omgeving. Met behulp van KeepassX kun je aan elke site die je bezoekt een ander, lang en nietszeggend wachtwoord toekennen. Bij een lek van een site kan jouw gekraakte wachtwoord dan nergens anders voor woorden gebruikt.

Er is echter nog een reden om een wachtwoordkluis te gebruiken. De wachtwoordkluis kan ook worden gezien als een overzicht van alle accounts die je “bezit”. Dit kan worden gezien als jouw digitale erfenis. Als je komt te overlijden en jouw nabestaanden hebben toegang tot jouw wachtwoordkluis, dan zijn zij in staat om met die gegevens al jouw accounts op te zeggen, c.q. belanghebbenden te informeren over jouw overlijden.

Om die reden heb ik het wachtwoord voor mijn computer en het wachtwoord voor mijn KeepassX in een verzegelde enveloppe gestopt en bij de belangrijke papieren gezet. Mocht mij wat overkomen, dan kan mijn vrouw met die gegevens inloggen op mijn computer en met de KeepassX-gegevens alles (laten) regelen.

Zo’n eenvoudige maatregel kan een rust verschaffen in een situatie waarin je nabestaanden digitale drukte en onzekerheid helemaal niet kunnen gebruiken.

Leave a Response