Waarom zijn Open Source toepassingen beter?

Ik weet niet of hiermee de juiste vraag gesteld wordt. Het is helemaal niet gezegd dat open source toepassingen beter zijn dan closed source toepassingen.

Een betere vraag is, of een Open Source toepassing goed genoeg is om in een organisatie toe te passen. De kwaliteit van een toepassing is maar één facet dat bijdraagt aan de effectiviteit van een systeem in uw organisatie. Naast de toepassing moet ook het proces effectief verlopen. De toepassing moet kunnen aansluiten op uw proces. Daarnaast is er nog een belangrijke factor: de mens! De acceptatie, of te wel de wil om met de toepassing te willen werken is erg belangrijk! De effectiviteit van een toepassing wordt wel eens uitgedrukt in de volgende formule E=K*A. Dit staat voor Effectiviteit = Kwaliteit * Acceptatie. De software kan van nog zo’n goede kwaliteit zijn, als de mensen er niet mee willen werken, is deze niets waard.

Bij aanschaf van closed source software betaalt u een aanzienlijk bedrag aan licentiekosten. Dat is inherent aan het verdienmodel van het bedrijf dat de toepassing levert. U kunt elk bedrag maar één keer uitgeven. Een bedrijf dat een open source toepassing levert heeft een verdienmodel dat niet gebaseerd is op licentiekosten, maar op ondersteuning. Die ondersteuning heeft betrekking op de implementatie en op de mens. In het implementatietraject wordt de software helemaal ingesteld op een efficiënte procesgang. Bij de ondersteuning wordt veel aandacht besteed aan de opleiding van uw medewerkers. Hierdoor neemt ook de acceptatie bij uw medewerkers toe.

Aan het einde van de streep heeft u misschien wel net zo veel uitgegeven voor een toepassing, als dat u met closed source zou hebben gedaan. Ik verzeker u echter dat doordat er meer nadruk ligt op het passend maken van de toepassing en het meenemen van uw medewerkers in het traject, de open source toepassing een veel betere bijdrage aan de winst levert dan de closed software.

 

Leave a Response