Virtualisatie

Je wordt de laatste tijd doodgegooid met de term “virtualisatie” en hoe mooi dat ook is. Ook deze site draait op een virtuele server. Maar wat is virtualisatie nu precies. Ik probeer om dit op een simpele manier uit te leggen.

Iedere computer draait op een besturingssysteem. Dit kan Windows zijn, of Mac-OS of Linux. Het besturingssysteem verzorgt de communicatie tussen de centrale rekeneenheid (processor), het interne geheugen, het externe geheugen en allerlei in- en uitvoerapparaten. Tot nu toe was het zo, dat ieder besturingssysteem specifieke eisen aan de processor, het geheugen en de externe in- en uitvoer stelde.

Als je dan bedenkt dat de communicatie tussen die onderdelen alleen maar plaatsvindt met eentjes en nulletjes, dan zou je heel slim kunnen bedenken om een toepassing te schrijven die de eentjes en de nulletjes die specifiek zijn voor het ene besturingssysteem, te vertalen naar de eentjes en de nulletjes die specifiek zijn voor het andere besturingssysteem. Als je dat doet voor zowel de processor, als het intern geheugen, als het extern geheugen en de in- en uitvoerapparaten dan heb je als het ware een softwarematige computer gemaakt. En softwarematig is een ander woord voor virtueel. En inderdaad, als je een stukje programma aanmaakt (dat heet een virtuele machine) dan ziet het besturingssysteem echt niet dat het niet op een echte computer draait.

Zo zit het in een notendop.

XLoof gebruikt zelf de Open Source toepassing VirtualBox om zijn machines te virtualiseren

 

Leave a Response