Thunderbird op meerdere computers (Linux)

Ik werk op verschillende computers met dezelfde informatie. Hiervoor gebruik ik Google Drive in combinatie met Insync. Dit werkt heel goed voor bestanden in de home-directory, maar hoe zorg je er nu voor dat de mailclient Thunderbird op alle machines identiek is? Om Thunderbird op meerdere machines goed te laten werken, zijn er twee zaken die gesynchroniseerd moeten worden:

  • De instellingen en adresboeken
  • De lokale mappen

Instellingen De instellingen en ook de adresboeken zijn opgeslagen in de map .thunderbird in de home-directory. Om deze op alle computers gelijk te houden heb ik de inhoud van .thunderbird gekopieerd naar de directory thunderbird.settings op de Google Drive map en vervolgens .thunderbird veranderd naar een symbolic link naar de directory op de Google Drive.  Ik deed dat op één van mijn computers als volgt:

mkdir ~/Google\ Drive/thunderbird.settings
cp -r ~/.thunderbird/* ~/Google\ Drive/thunderbird.settings/
rm -r ~/.thunderbird
ln -s ~/Google\ Drive/thunderbird.settings ~./thunderbird

Op de andere computers hoeft natuurlijk alleen maar de ~/.thunderbird directory te worden weggegooid en de symbolic link te worden aangemaakt.

Dit werkt natuurlijk ook als je met Dropbox of een andere virtuele map in de cloud werkt. Dan moet je natuurlijk wel de naam van de map aanpassen in de commando’s.

De plaats van de lokale mappen is simpeler te configureren. Ik heb daarvoor de directory thunderbird.lokaal aangemaakt onder de directory ~/Google Drive. Dit is eenvoudig in te stellen onder de menukeuze Bewerken|Accounts in Thunderbird. Hieronder is aangegeven hoe dat kan worden ingesteld.
Accountinstellingen_001

Als je op deze manier te werk gaat, kun je Thunderbird dus gebruiken op meerdere computers.

Succes!

 

One Response to “Thunderbird op meerdere computers (Linux)”

  1. Ron Wiegers schreef:

    Wat een gedoe, Rinus, dat synchroniseren. Waarom niet overstappen op Gmail? Dan hoeft er nooit meer gesynchroniseerd te worden, want alles staat nog maar in één bak, the cloud genaamd! En gezien je toch ook Google Drive gebruikt, moet de koudwatervrees voor The Cloud bij jou niet meer aanwezig zijn, toch?

    Collegiale groeten van Ron, Google-adept van het eerste uur…

Leave a Response